HomeNewsDirac Research tar in 44 miljoner och utser Jörgen Lantto till ny styrelsemedlem

Dirac Research tar in 44 miljoner och utser Jörgen Lantto till ny styrelsemedlem

March 8, 2017

Uppsala – Dirac Research, världsledande inom digital ljudoptimering, tillkännager idag att bolaget genomfört en riktad nyemission som tillför 44 miljoner kronor från nuvarande och nya investerare. Kapitalet ska användas för att accelerera Diracs expansion på nya marknader såsom virtual reality (VR) och augmented reality (AR) och för att stärka sin ledande position inom ljudoptimering för mobilindustrin, samt för utökade rekryteringar. Företaget meddelar också att Jörgen Lantto, tidigare VD för Fingerprint Cards AB, valts in i Diracs styrelse.

“Dirac är idag världsledande inom ljudoptimering på mobilmarknaden med en växande kundportfölj som inbegriper Huawei, OPPO, OnePlus och Xiaomi, och nya kunder som kommer att tillkännages inom de närmaste månaderna”, säger Mathias Johansson, VD på Dirac.

“Samtidigt har vi etablerat en strategisk position inom VR och AR med hjälp av lanseringen av Dirac VR-plattformen i början av 2017. Tillsammans med invalet av Jörgen Lantto till vår styrelse bidrar det nya kapitaltillskottet till att bolaget kan tillvarata de starkt ökande kraven på ljudkvalitet, en tydlig trend för all konsumentteknologi; alltifrån VR/AR, mobiler, hörlurar, högtalare och hemmabio till bilar och mycket mer”, fortsätter Johansson.

Bland investerarna finns välkända techinvesterare och entreprenörer som John Wattin och Staffan PerssonHenrik Didner, en av grundarna av fondbolaget Didner & Gerge; Rami Yacoub, hyllad musikproducent för bland annat Britney Spears, One Direction och Backstreet Boys; kinesiska AAC Technologies – världsledande leverantör av mikrokomponentlösningar för mobilindustrin; och Jörgen Lantto, tidigare VD och koncernchef för Fingerprint Cards AB, där intäkterna ökade med över 2000 % under hans tid som VD.

“Dirac Research är ett av de mest dynamiska teknikbolag som växt fram i Sverige de senaste åren, och har redan nått stora framgångar hos ledande aktörer inom mobilindustrin, bilindustrin och marknaden för hemmaljud”, säger Lantto. “Som konsumenter berörs vi dagligen av ljudupplevelsen i dagens multimediavärld, inte bara när vi lyssnar på musik. Digital ljudteknologi är på väg att bli en kritisk del i så gott som all hemelektronik och kommer att vara central för att AR och VR ska bli framgångsrika teknologier. Jag ser mycket fram emot att bidra till företagets fortsatta tillväxt inom detta spännande område.”

Dirac har nyligen premiärvisat sin senaste banbrytande teknologi inom VR-ljud och mobilt ljud på CES 2017 och Mobile World Congress 2017 i och med lanseringarna av Dirac VR och Dirac Panorama Sound. Detta har beskrivits av några av världens mest kräsna teknikjournalister som teknologier “som kan ändra hur människor upplever VR” och som något som lämnade dem “mållösa”.

“Kalibern på våra nya investerare och utnämningen av Jörgen till styrelseledamot återspeglar ett stort förtroende för vår teknologi, vårt team, och vår vision”, avslutar Johansson. “Hur framgångsrika de senaste åren än har varit för Dirac, med en i medeltal 60% årlig omsättningstillväxt sedan 2010, så ligger våra mest spännande år fortfarande framför oss”.

Utöver mobilindustrin används Diracs lösningar för ljudoptimering också av företag verksamma inom bil- och HiFi-industrin, till exempel Rolls-Royce, Bentley, Volvo, BMW, Datasat, Harman, Pioneer och många fler.